Spokojený život

Jak moc je důležité správně dýchat?

Pro naše zdraví a celkovou pohodu není nic důležitějšího než dýchání – nádech, výdech. Lidé ovšem přišli o schopnost správně dýchat a má to vážné následky. Moderní výzkum ukazuje, že už malé úpravy v nádechu a výdechu dokážou velké věci.

Dýchání je faktorem číslo jedna, který má vliv na vznik civilizačních chorob. Plícemi nám ujde každý den třináct a půl kilogramu vzduchu a naše buňky denně zkonzumují téměř kilo kyslíku, takže je stejně důležité jako pohyb a strava, která mají také významný vliv na tato onemocnění. „Pokud bych měl omezit své rady pro zdravější život jen na jedno doporučení, určitě bych řekl, že je třeba se naučit lépe dýchat,“ napsal slavný lékař Andrew Weil.

Lékaři vysvětlují, že pokud k nim přijde muž ve středním věku, který si stěžuje na stres v práci, dráždivé střevo, depresi a občasné brnění prstů, nedostane stejně promptní péči jako pacient se selháním ledvin. Předepíšou mu léky na snížení krevního tlaku a antidepresiva a pošlou ho domů. Role moderního lékařství spočívá v hašení ohně, ne odhánění kouře. Správné dýchání naopak může velmi pomoci jako prevence proti civilizačním chorobám jako je astma, chrápání, autoimunní onemocnění a jiné. Rovněž správným dýcháním si můžete zlepšit své sportovní výkony a vylepšit psychické zdraví.

Věděli jste, že pokud vdechujete vzduch ústy, zkracujete si život, mění se vám tvář a tento způsob dýchání je pro lidský organismus nepřirozený a v podstatě nebezpečný?

Již po 10ti dnech dýchání pouze ústy se zvýší hladina stresových hormonů, což naznačuje, že organismus je vystaven fyzickému a mentálnímu stresu. V nose se zvýší korynebakterie, které způsobují zánět dutin. Dalším nežádoucím účinkem dýchání ústy je zvýšený krevní tlak. Ustavičný příliv nenatlakovaného a nefiltrovaného vzduchu přes otevřená ústa způsobuje kolaps měkkých tkání v krku, což způsobuje pocity dušení během spánku a chrápání. Dotěrná únava, podrážděnost, nedotklivost a úzkost jsou další doprovodné jevy. Lidské tělo se vyvinulo tak, aby dokázalo dýchat dvěma způsoby z nějakého důvodu, což zvyšuje naše šance na přežití. Pokud se nos ucpe, ústa slouží jako záložní dýchací systém. Chronické dýchání ústy je úplně jiné. Takže zavřete ústa a dýchejte nosem.

Dýchání nosem nejen snižuje spánkové apnoe, chrápání ale také díky správné dýchací technice hlubokému nádechu a výdechu udržujete oxid uhličitý v plicích a ten vám dodá více energie a zlepší se váš výkon při fyzické zátěži. Důkazem byl i Emil Zátopek, jehož běžecká metoda spočívala v zadržování dechu.

Správným dýcháním jste si v podstatě schopni prodloužit život!

Dokonalý dech je toto: nadechněte se v trvání asi pět a půl vteřiny, potom znovu pět a půl vteřiny vydechujte. Dohromady to vyjde na pět a půl opakování za minutu, což odpovídá asi pět a půl litru vzduchu. Toto dokonalé dýchání můžete praktikovat několik minut, ale také pár hodin. I Google spustil aplikaci na „dýchací cvičení“, které učí uživatele jak správně dýchat v intervalu asi pět a půl sekundy.

Více užitečných informací o správném dýchání a různých výzkumech naleznete ve skvělé knize s názvem DECH od Jamese Nestora. V knize je také souhrn dýchacích praktik z různých kultur a náboženství. Jak píší iv knize – po přečtení knihy už nikdy nebudete dýchat jako dřív!