Spokojený život

10 pravidel IKIGAI

Už jste slyšeli o IKIGAI? Je to japonské slovo představuje „smysl života“ – důvod, proč máme vstát každé ráno. V knize IKIGAI od Garcia a Mirallese se dozvíte, co je tajemstvím dlouhověkosti v modrých zónách na světě, kde se lidé běžně dožívají věku 100+. Jedna z těchto modrých zón se nachází na Okinawě v Japonsku. Knížka se velmi snadno čte a pokud vás zajímá v čem dlouhověkost spočívá, vřele doporučuji.

Zde je krátké shrnutí v deseti bodech:

  1. Udržujte se stále aktivní, nikdy neodcházejte do ústraní

Kdo opustí věci, které miluje a umí dělat, ztrácí smysl života. Proto i po ukončení „oficiálního” pracovního života je důležité pokračovat v činnostech, které mají hodnotu, rozvíjet se, přinášet ostatním krásu nebo užitek, pomáhat a vytvářet tak náš malý svět.

  1. Berte život s klidem

Shon je nepřímo úměrný kvalitě života. Jak říká staré přísloví „Pomalu dál zajdeš“.

  1. Nejezte do syta

Méně je víc. Abychom si dlouho uchovali zdraví, měli bychom dodržovat pravidlo osmdesáti procent a místo přecpávání se jíst o něco méně.

  1. Obklopte se dobrými přáteli

Dobrý přátelé jsou ten nejlepší lektvar proti starostem. S přáteli si můžeme dobře popovídat, poslouchat příhody a požádat je o radu, společně se bavit, sdílet věci a snít … zkrátka žít.

  1. Buďte v kondici na své další narozeniny

Voda je v pohybu, plynu a nestojí. Stejně tak i váš životní motor potřebuje poněkud každodenní údržby, aby vydržel mnoho let. Kromě toho se při cvičení vylučují hormony štěstí.

  1. Usmívejte se

Milé chování nám získává přátele a uvolňuje nás. Je dobré si uvědomit, co je nesprávné, ale nesmíme zapomínat, že máme výsadu být tady a teď v tomto světě plného možností.

  1. Obnovte spojení s přírodou

I když většina lidí dnes žije ve městech, jsme stvořeni pro přírodu. Potřebujeme se do ní pravidelně vracet, abychom si dobili duchovní baterie.

  1. Děkujte

Děkujte svým předkům, přírodě, která vám poskytla vzduch a potravu, všem životním druhům, všemu, co rozjasňuje váš každodenní život a dává vám pocit štěstí, že jste na světě. Věnujte každý den chvilku tomu, abyste poděkovali a budete šťastnější.

  1. Žijte přítomným okamžikem

Přestaňte si stěžovat na minulost a bát se o budoucnost. Vše, co máte, je dnešní den. Využijte jej co nejlépe, aby stálo za to si ho pamatovat.

  1. Následujte své IKIGAI

Máte v sobě vášeň, nějaké jedinečné nadání, které dává vašim dnům smysl a nutí vás vydat ze sebe to nejlepší až do konce. Pokud jste své IKIGAI ještě nenašli, je to váš nejbližší úkol.